Til hovedsiden

Versione Italiana

Seværdigheder i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Malteserordenen i Rom - Historie

Stormesteren omgivet af riddere i det 14. årh.

Malterserriddere - ca. 1250

Malteserriddere - ca. 1450

Malteseriddere ca. 1750

Malteserordenens fulde navn er, med baggrund i ordenens næsten 1000-årige historie: 

Sankt Johannes Suveræne Militære Hospitalsorden af Jerusalem, (kaldet) af Rhodos og (kaldet) af Malta  

– på italiensk: 

Sovrano Militare Ordine Ospedaliero di San Giovanni di Gerusalemme, (detto) di Rodi e (detto) di Malta

- og er på dansk også kendt under navnet:

Johanitterordenen, men oftest Malteserordenen.

Malteserordenens kan dateres tilbage til ca. år 1050, hvor handelsfolk fra den italienske Amalfi-republik fik kaliffen af Egyptens tilladelse til at bygge en kirke, kloster og hospital i Jerusalem. 

Fra starten og til vore dage er ordenen blevet styret af en Stormester og et omgivende råd.

Ordenen tog navnet St. Johannes af Jerusalem, og drev først og fremmest hospital for pilgrimme. Pave Paschalis II godkendte i 1113 ordenen som en selvstændig enhed under pavelig beskyttelse og uden indblanding fra andre verdslige eller religiøse autoriteter. 

Hermed blev ordenen fastlagt som en selvstændig religiøs orden, hvor medlemmerne alene var bundet af ordenens bud om et liv i fattigdom, kyskhed og lydighed.

Under de middelalderlige korstog påtog ordenen sig også et militært forsvar af de områder, som korsfarerne havde erobret fra muslimerne. 

Hermed ændredes ordenens identitet til også at være en militær kampstyrke i den rette tros tjeneste. Fra samme tid stammer også malteserordenens røde flag med hvidt ligesidet kors og våbenskjoldet med det hvide malteserkors.

I slutningen af 1200-tallet, da de sidste kristne områder faldt i Det hellige Land, flyttede malteserordenen efter et kort mellemspil på Cypern i 1310 videre til Rhodos

Fra det tidspunkt udbyggede ordenen i væsentlig grad deres territoriale magt ved skabelsen af en stor flådestyrke, som i de følgende århundrede var basis for en meget betydningsfuld og selvstændig politik i området. Og da ordenen også havde medlemmer fra de fleste europæiske stater, spillede den også en væsentlig rolle i det diplomatiske magtspil mellem de europæiske nationer. Ordenen havde også sin egen mønt og opretholdt diplomatiske forbindelser med mange lande.

Efter seks måneders belejring af Sultan Süleymans tyrkiske hær og flåde blev ordenen tvunget til at overgive sig i 1523 og forlade Rhodos. 

Ordenen var uden hjemsted frem til 1530, hvor man tog øen Malta i besiddelse efter overenskomst mellem kejser Karl V og pave Clemens VII Samtidig forpligtede ordenen sig til neutralitet i stridigheder mellem kristne nationer.

Under ledelse af Stormesteren, Fra Jean de la Vallette, som hovedstaden på Malta er opkaldt efter, bibeholdt ordenen dog en meget stor flådestyrke, og den spillede en hovedrolle i slaget ved Lepanto i 1571, hvor det tyrkisk-ottomanske rige led et afgørende nederlag som stormagt i Middelhavet.

I 1798 besatte Napoleon Bonaparte øen for dens strategiske værdi under sin egyptiske felttog, og malteserordenen blev tvunget væk fra øen, og selv om man stadig har besiddelser på øen, har ordenen aldrig siden haft mulighed for at vende tilbage.

Efter i de følgende år at have opholdt sig midlertidigt i Messina, Catania og Ferrara på det italienske fastland, oprettede ordenen i 1834 sit hovedkvarter i Rom, hvor den siden med ekstraterritorial status ejer flere besiddelser i Rom, i det øvrige Italien og forskellige andre europæiske lande.

Siden da er ordenens oprindelige humanitære pleje- og hospitalstjeneste blevet dens primære fokus- og arbejds-område. 

Malteserordenen ydede en stor indsats under de to verdenskrige, og i dag er ordenen tilstede med afdelinger over det meste af kloden i form af ambulancetjenester, hospitaler og klinikker. 

Årligt bruger ordenen et milliardbeløb på humanitært arbejde, og den spiller dermed en væsentlig rolle i dette globale arbejde.

Den eneste militære rolle ordenen har i dag er i form af en specialenhed (lægekorps) i den italienske hær.

PK

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk