Herculaneums historie

Efter legenden grundlagt af Herkules, deraf navnet, fund har dog godtgjort at byen stammer fra det 6-8 årh. f. Kr. og efter en periode med stærk græsk indflydelse kom den under romersk herredømme i de sidste 2 førkristne århundreder, hvor byen eksisterede frem til udslettelsen under Vesuvs udbrud i år 79, der også lagde Pompeji i ruiner.

Byen var i sin glanstid en rig badeby med store rigmandsvillaer ned mod den attraktive kyst, mens mere beskeden bebyggelse lå bagved. I modsætning til Pompeji der var en stor og betydningsfuld handelsby, så har Herculaneum først og fremmest været et sted, hvor man slappede af og nød livet i smukke omgivelser. Gaderne i Herculaneum er langt mindre slidte end i Pompeji og anlagt med brug af fine marmormaterialer.

Når byen er så velbevaret skyldes det, at den blev begravet under et meget tykt lava-lag, helt op til 30 m. på sine steder. Dette har vanskeliggjort udgravningen af byen, der blev genopdaget i 1706, og det nuværende anlæg udgør kun en fjerdedel af byens oprindelige størrelse. Udgravningsarbejdet fortsætter kontinuerligt, men er som sagt yderst vanskeligt og meget udgiftskrævende. Der er nu anlagt et mindre museum i forbindelse med udgravningerne i Herculanum, men de bedste fund befinder sig i dag, som det også gælder for udgravningerne i Pompeji, på Det nationalarkæologiske Museum i Napoli – Et absolut must at besøge, når man er på besøg i området.

Luk vindue