Til hovedsiden

Versione Italiana

Seværdigheder i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Palazzo Venezia

Paladset blev påbegyndt i 1455 af den venetianske kardinal Pietro Barbo, den senere pave Paul II, og afsluttet i 1467.

Der er nogen usikkerhed om arkitekten, men de fleste tilskriver det den berømte Leon Battista Alberti. 

Paladset et det første eksempel på gennemført renæssance bygningskunst i Rom.

Det blev ret hurtigt paveligt residenspalæ, også efter at det i 1564 blev overdraget til den venetianske republik som ambassade. 

Ved Italiens samling i 1870 var stedet østrigsk ambassade til Vatikanet og vedblev med at være det frem til 1. verdenskrig. 

Derefter blev stedet overdraget til den italienske stat og fra 1929-43 residerede Mussolini i bygningen, som især blev kendt som stedet, hvorfra han holdt sine flammende taler til folket fra balkonen ud mod pladsen.

Tårnet til venstre stammer i sin oprindelige form helt tilbage fra middelalderen, hvor stedet var ejet af familien Annibaldi under de mange adelskampe mellem rivaliserende adelsfamilier. De meget smukt udformede døre ud mod pladsen og Via del Plebiscito er udført af arkitekten G. Dalmata.

Indenfor i Sala Regia ses malerier af Bramante, og i Sala Mappamondo finder man klassiske perspektivmalerier af Mantegna. I hjørnebygningen mod Via del Plebiscito ses Den venetianske Løve, som byen Venezia forærede stedet, da det I 1929 blev tilbagegivet til den italienske stat. 

I den indre gård står nogle meget høje og smukke palmetræer og 1500-tals loggiaer kanter 2 af siderne. I midten står en fontæne fra 1730 af Carlo Mondali.

Palazzo Venezia rummer i dag det meget fine, men ofte oversete Museo del Palazzo Venezia, der har overordentligt gode samlinger af europæiske billedtæpper fra det 15 – 17 årh. samt møbler, våben og keramik og fajance fra den samme periode. 

Desuden har museet en fin malerisamling fra renæssancen og barokken og en tilsvarende fin skulptursamling. Derudover rummer stedet også en fantastisk samling af internationale sølvvarer fra det 17-19 årh., ligesom man også har en komplet samling af keramikvarer fra alle væsentlige italienske byer: Faenza, Urbino, Deruta, Montelupo, Pesaro m.m.

Palazzo Venezia lægger også lokaler til det fornemme selskab Libraria e Instituto del’Archeologia e arte della Historia, grundlagt i 1922. Biblioteket har en samling på mere end 350.000 bøger. 

Endelig rummer komplekset også den gamle titulærkirke San Marco, hvor den venetianske patriark til enhver tid er residerende titulærkardinal.

PK

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk