Til hovedsiden

Versione Italiana

Seværdigheder i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Få en kattesnak 

- og en rundvisning på tempelområdet på Largo Argentina

Largo Argentina gatto

Largo di Torre Argentina.

Dette udgravningsområde med de 4 ældst bevarede templer i Rom er kendt af de fleste der besøger byen.

Det er også kendt, at området har vrimlet med katte, dog i de senere år i et mindre antal, hvoraf de fleste er i langt bedre sundhedsstand end tidligere.

Dette skyldes den frivillige organisation ”Santuario dei Gatti – Largo Argentina” der sørger for kattene og med held prøver at skaffe katte nye og trygge hjem i stil med eksempelvis Inges Kattehjem her i Danmark.

Largo Argentina - tempel A

Largo Argentina - tempe B

Largo Argentina - tempelområdet

Rundvisning på tempelområdet:

Tidligere skulle man søge om adgang til tempelområdet, men ”Kattefolket” i området har nu tilføjet en ny prisværdig aktivitet i form af en meget fin rundvisning på tempelområdet hver dag kl. 17,30. 

Mødetid 5 min. før ved nedgangen til området i det sydvestlige hjørne mod Via Arenula. 

Rundvisningen er gratis, men man værdsætter et frivilligt bidrag til kattenes pleje.

De 4 republikanske templer:

Templerne blev opdaget i 1927, da man rev en gammel og tæt bebyggelse ned i området for at bygge en større forretningsejendom i tidens prangende fascistiske byggestil. Mussolini, der jo i egen iscenesættelse var en naturlig arvtager af Roms antikke storhed, beordrede straks byggeriet stoppet og tempelområdet frilagt. 

Man betegner normalt templerne A, B, C og D, regnet fra nord.

Tempel A stammer fra det 3. årh. f.v.t. Det var viet til Juturna, gudinde for kildevæld og fontæner, og er bygget af Gaius Lutatius Catulus efter hans sejr over Karthago i 241 f.v.t. i Den første puniske Krig. Templet blev senere omdannet til en kirke og man kan stadig se fundamentet til kirkens apsis i templets bagerste del.

Tempel B er et rundtempel med 6 endnu eksisterende søjler. Det blev bygget af Quintus Lutatius Catulus i 101 f.v.t. efter sejren over Kimbrerne. Templet var viet til ”Aedes Fortunae Diei” – Dagens held – og det var her man fandt en hoved og arme fra en kolossalstatue som i dag kan ses i De capitolinske Museer.

Tempel C er det ældste og stammer helt tilbage fra det 4. årh. f.v.t. Det var sandsynligvis viet til Feronia, gudinde for frugtbarhed. Den sort-hvide mosaik i det indre af templet stammer dog fra en restaurering efter brand under kejsertiden.

Tempel D er det største, men det meste af templet ligger under de omgivende vejanlæg. Det stammer fra det 2. årh. f.v.t. og var viet til ”Lares Permarini” – Havguder for hus og familie.

Navnet Largo Argentina har ikke noget med landet Argentina at gøre. Det relaterer til den pavelige ceremonimester Johannes Burchardt, der stammede fra Strasbourg, på latin Argentoratum, og som i slutningen af 1400-tallet byggede et mindre palads i en sidegade til området, Via del Sudario 44, i dag teatermuseum og kendt som Casa del Burcardo.

Tårnet i det sydøstlige hjørne af Largo Argentina er fra middelalderen og kendt under navnet ”Torre del Papitto” – Den lille paves tårn – efter traditionen bygget af modpaven Anacletus II der skulle have været en meget lille mand.

Vil man gerne vide mere om kattehjemmet Santuario dei Gatti kan man klikker her.

PK

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk