Til hovedsiden

Versione Italiana

Seværdigheder i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Il Santo Bambino

Il Santo Bambino

Denne lille træfigur af jesusbarnet og som af de mest tilbedende af troende kaldes "Santissimo Bambino" kan ses i kirken Santa Maria in Aracoeli på Kapitolhøjen.

Den befinder sig i sakristiet, selvom det man ser i dag er en kopi af den oprindelige figur, der blev stjålet i 1994, men genfundet og nu kun kommer frem ved 2 lejligheder:

Når den bliver kaldt ud til en sygeseng for et helbredende mirakel og ved den storslåede julemesse i kirken.

Figuren blev skåret i 1500-tallet af oliventræ fra Getsemane Have i Jerusalem. Den lille figur tillægges "dokumenterede" mirakuløse evner, og gennem århundreder er det blevet en tradition at kalde Il Santo Bambino ud for at helbrede syge.

Tidligere skete det i en forgyldt karet, i dag dog i bil med politieskorte.

Efterhånden som miraklerne skete, blev figuren gennem gaver oven på den fine silkekåbe overøst fra top til tå med guld, sølv og ædle smykker.

Juleaften er den stejle trappe op til Aracoeli og kirken proppet af et formeligt menneskehav. Foran kirken spiller “pifferari”, sækkepibespillere, gamle traditionelle julemelodier.

Kirkerummet er et levende hav af brændende vokslys der har sit klimaks omkring fødselskapellet i venstre side af kirken, hvor legemsstore figurer danner den traditionelle julekrybbescene. Ved midnat bæres "Santo Bambino", dækket af et slør, ind foran højalteret til en barok-trone. Når gloria-sangen intoneres fjernes sløret og i procession børes det lille jesusbarn hen til krybben og placeres i skødet på den siddende Jomfru Maria.

En sand og kaotisk italiensk scene følger nu, hvor alle i kirken presser på for at komme så tæt på Santo Bambino som muligt. De heldigste når også under jublende tårer at røre ved figuren.

I perioden fra juleaften til Hellig tre Konger er denne krybbescene nu åben for tilbedelse. Der stilles en lille prædikestol op foran, og herfra er der en lige så levende tradition for at børn kommer for at læse egne små digte, taler og bønner om hjælp til deres lille jesusbarn. Mange rørende scener udspiller sig under børnenes entusiastiske tilbedelse af Santo Bambino, og er man i Rom i perioden, er det absolut en oplevelse man skal unde sig. På Hellig tre Kongers dag føres Santo Bambino ud af kirken på pladsen foran, hvor hans velsignelse af Rom og det romerske folk lyses ud over byen. Hele dagen er han placeret på pladsen og tusindvis af troende tager turen op ad de 124 stejle trin for at give Santo Bambino det traditionelle "Hellig 3 Kongers Kys".

PK

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk