Til hovedsiden

Versione Italiana

Seværdigheder i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Santa Prassede – Titulus Praxedis

Indviet til Santa Praxedes. 

Beliggenhed:

Via di Santa Prassede 9a.  

Residerende titulærkardinal: 

Kardinal Paul Poupard. 

Kirkens historie:

Den første kirke stammer sandsynligvis fra ca. 390, men kirken nævnes officielt først i 489. 

Den nuværende kirke er bygget af pave Adrian I ca. 780, fuldendt og udbygget af Paschalis I ca. 822. 

Der er foretaget flere restaureringer siden da, ikke alle lige heldige. Klokketårnet stammer fra det 12. årh., ligesom benediktinerklostret der er knyttet til kirken. 

Kirken har basilica-form med 16 antikke- og 6 pilaster-søjler, derudover flere sidekapeller. Gulvet er en nutidig kopi af de cosmatiske arbejder. Mosaikken i apsis fra det 9. årh. og i byzantinsk stil regnes for én af de fineste i Rom og fremstiller den sejrende Kristus, flankeret af Peter og Paulus, der hver især holder deres arm rundt om skulderen på de 2 søstre Santa Prassede og Pudentiana. 

Mosaikkerne på korbuerne er også fra det 9. årh. og fremstiller det himmelske Jerusalem. 

I krypten ses en antik sarkofag der indeholder relikvierne af Prassede og Pudentiana. 

St. Zeno kapellet har korsform med nogle af de fineste mosaikker fra 9. årh. man kan se i Rom. De fremstiller i de indre korbuer den hellige jomfru og helgener, i de ydre korbuer ses Kristus og de 12 apostle. Søjlerne der støtter buerne er antikke. 

Det blev bygget af pave Paschalis I som et gravkapel til ære for hans moder Theodora og Santi Zeno og Valentin. 

I kapellets centrum ses en loftsmedaljon af Cristus Pantokrator, herskeren over alt, støttet af 4 engle. Derudover flere mosaikbilleder tilføjet frem til det 13. årh. 

Kirken har flere gravkapeller for kardinaler der har været tilknyttet kirken, fremmest kardinal Giovanni Battista Santoni, hvis gravbuste er Berninis første arbejde, udført da han kun var 17 år.

PK

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk