15. Det gregorianske kapel.

Det gregorianske kapel - Madonna della Soccorsa

Det gregorianske kapel

Har navn efter Gregor VIII, der kommissionerede della Porta til at bygge kapellet efter Michelangelos oprindelige tegninger. Kapellet er 42 meter højt med en kuppelkonstruktion. Det er et af de rigest og kostbart udsmykkede i Peterskirken, og er næsten en kirke i kirken. Hér kæmper utrolig smukt flerfarvet marmor, forgyldte bronzer, guld, sølv og mosaikbilleder med allegoriske stukrelieffer og statuer om pladsen og opmærksomheden. 

Monumentet til højre af Luigi Amici (efter et Canova-forlæg) over Gregor XVI er meget lig Thorvaldsens tilsvarende over Pius VII i den modsatte side af kirken, og det stammer da også fra næsten samme periode og er stort set lige så kedeligt nyklassicistisk og stift. Gregor XVI regnes for en af de mest reaktionære paver, der har siddet på Peters stol. Han var fuldstændig blind for tidens (1840) europæiske forfatningskampe og de begyndende nationale bestræbelser for et forenet Italien. Han bekæmpede indædt tale- og pressefriheden og to gange lod han østrigske tropper slå oprør ned i Vatikanstaten. 

Topstykket over alteret midtfor i kapellet er et 1100-års klenodie fra den gamle basilika, et billede, malet på træ, af den såkaldte Madonna della Soccorsa, Den hjælpende Madonna. Hun er indrammet af en alabaster-ramme med ametyster og andre halvædelstene, der igen indrammes af smukke marmor- og porfyrsøjler fra den gamle basilika. Alteret rummer de jordiske rester af S. Gregor Nazianus, en af de tidlige byzantinske kirkefædre.

Luk vindue