34. Den hellige Jomfrus kapel.

Den hellige jomfrus kapel - Monument for Benedikt XV

Den hellige jomfrus kapel

Den hellige jomfrus kapel - Monument for Johannes XXIII

Kapellet har navn efter og rummer i midten en mosaikkopi af Jomfru Maria indførelse og præsentation som barn i templet i Jerusalem. Maria er ledsaget af sine forældre, Anna og Joachim. Det originale billede af Romanelli fra 1600-tallet hænger i S. Maria degli Angeli. Under alteret ligger Piux X begravet i en ornamenteret glaskiste i fuldt ornat og med hænder og ansigt dækket af sølv. 

På højre hånd ses et monument for Johannes XXIII af Emilio Greco, udført i bronze i en nærmest collageagtig stil. Pavens ses med sin tunge skikkelse centralt i billedet, hvor han velsigner fængselsfanger, kvinder, unge, børn og dyr. Dette er inkarnationen af ”Den gode Pave”. Den lille runde mand, der allerede i sin korte pavetid blev voldsomt og inderligt dyrket på grund af sin klare, enkle, beskedne og varmhjertede stil.

På venstre hånd ses monumentet for Benedikt XV af Pietro Canonica. Benedikt blev valgt samtidig med 1. verdenskrigs udbrud, og han er blevet kendt for sin intensive fordømmelse af krigen. Han fordømte igen og igen krigen som ”nedværdigende for menneskeheden”, og han prøvede at rode bod på de fortsatte 

lidelser ved gennem kirkens netværk at organisere et internationalt hjælpearbejde. Efter krigen afviste han de for Tyskland barske fredsbetingelser som et udtryk for ”Hadets helliggørelse”. På monumentet ses paven knælende i dyb bøn oven på sarkofagen, som er omvundet af fredens olivengrene.

Luk vindue