Det sixtinske Kapel.

Dette enestående sted et ultimativt must ved et besøg i Rom. 

Hér står vi over for det absolutte højdepunkt i og mest ekspressive udtryk for renæssancens malerkunst. 

Dette er stedet hvor Michelangelo i ung alder grundlagde sit ry som maler og i moden alder befæstede det. 

Kapellet blev kommissioneret af Pave Sixtus IV omkring 1480 og i første omgang blev der bestilt en række vægudsmykninger der blev udført af bl.a. Botticelli og Perugino, hvor den ene side repræsenterer motiver fra Det gamle Testamente og den anden motiver fra Det ny Testamente. 

Det berømte loftsmaleri blev kommissioneret af Pave Julius II og Michelangelo udførte dette unikke mesterværk på 6 år fra 1506-12. 

Motiverne er hentet fra Det gamle Testamente. Mest berømt, i hvert fald mest reproduceret, er Guds skabelse af Adam med den berømte knappe fingerberøring. 

Kapellets absolutte hovedattraktion er Michelangelos store billede ”Dommedag” på endevæggen. I en voldsom turbulent cirkelbevægelse omkring den centrale Kristus-figur stiger de frelste til himmels, medens de fortabte falder mod skærsild og evig fortabelse. Dette mesterværk blev skabt fra 1533 – 41, hvor Michelangelo var på højden af sin kreative power. 

Der har været en del diskussion om den omfattende restaurering, som billederne har gennemgået over en 15-årig periode og som har genskabt maleriernes lyse og oprindelige freskofarver.  Nogle mente, at kapellet havde mistet sin lidt dunkle og intime, men fortættede farverigdom. De fleste er dog enige om, at kapellet i dag fremstår i sit fuldeste og mest lysende originale flor. 

Ved pavevalg finder afstemningerne sted i disse næsten guddommelige rammer. Ved et pavevalg er kardinalkollegiet isoleret hér under afstemningerne.

Luk vindue