Til hovedsiden

Versione Italiana

Aktiviteter i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Derby della Capitale

Stadio Olimpico søndag: Roma - Lazio

Også kendt som il Derby Capitolino og Derby del Cupolone der dækker over de årlige foldboldkampe mellem Roms to store fodboldklubber, Roma og Lazio. Skal man prøve at sammenligne med danske forhold, så er det FCK mod Brøndby, men i langt større og mere lidenskabeligt format. Dette romerske lokalopgør har historisk set været præget af en broget skare af hundredtusindvis af begejstrede fans, spænding, ofte vidunderlig fodbold, men også af vold og – i de seneste årtier – med udtalt racistiske over- og undertoner.

AS Roma kaldes efter deres spilledragt også ”I Giallorossi” – de gul-røde.

SS Lazio kaldes efter deres spilledragt også ” I Biancocelesti” – de himmelblå.

Flere ekstreme hændelser har i særdeleshed sat deres præg på historien om denne lokale kappestrid:

I 1979 blev Lazio-tilhængeren Vincenzo Paparelli ramt i øjet og dræbt af en fyrværkeriraket, affyret af en Romafan fra den modsatte side af stadion. Dette blev det første registrerede dødsfald i italiensk fodbold på grund af tilskuervold. I 2004 blev en kamp afbrudt før spilletid med voldsomme optøjer til følge. Og i det seneste derby i december 2009 måtte dommeren stoppe spillet i 10 minutter blot 13 minutter inde i første halvleg, da fyrværkeri blev kastet ind på banen.

Historisk rivalisering:
AS Roma blev grundlagt i 1927 ved en sammenlægning mellem tre romerske kvartersklubber, Roman (Rione Parioli), Alba-Audace (Rione Flaminio) og Fortitudo (Rione Borgo), beordret af Benito Mussolini.

Hans plan var at skabe en forenet og stærk romersk klub der kunne udfordre de allerede dengang dominerende norditalienske klubber.

Takket være den indflydelsesrige fascistiske general, Giorgio Vaccaro, var Lazio det eneste større hold i Rom der gik imod klubsammenlægningen, og allerede her blev den traditionelle rivalisering mellem de to klubber grundlagt.

Det første kamp blev vundet af Roma, der også gennem tiden har været det mest vindende hold, 43 kampe mod Lazios 33. 

En ting har dog kunnet binde de to holds fans sammen, nemlig en fælles afsky og arrogance over for de store norditalienske klubber, især Juventus, Milan og Inter, der har langt flere mesterskaber og cupsejre på deres meritliste, så rivaliteten går også på at bevise og demonstrere, hvem der er dominerende i hovedstaden.

Historisk set har Roma fået deres støtte fra den sydlige, mere venstreorienterede del af Rom, medens Lazios støtte kommer fra de nordlige, rigere og politisk højreorienterede distrikter i den italienske hovedstad. Lazio blev grundlagt i middelklassekvarteret Prati og spillede oprindeligt på Rondinellabanen i det velhavende, nordlige Parioli-kvarter. Roma spillede oprindeligt på Motovelodromo Appio og senere på et nyt stadion i arbejderklassekvarteret Testaccio. Siden 1953 er alle kampe blevet spillet på det store Stadio Olimpico i det nordlige Rom. Denne romerske nord-syd orientering mellem de to klubber afspejler sig også i dag, hvor Lazios fans traditionelt indtager den nordlige del (Curva Nord) og Romas fans den sydlige del (Curva Sud) på Stadio Olimpico.

De 2 klubbers fans har også deres eget indforståede og gensidigt drillende og ironiske sprog, kendt som sfottò, der fokuserer på den socioøkonomiske forskel på de to klubbers tilhængere. 

Lazios fans, kendt som ”laziali” betragtes som outsidere, fordi mange angiveligt kommer fra yderdistrikterne af Rom, medens de på den anden side påberåber sig, at de bragte fodbolden til romerne, da Lazio blev grundlagt i år 1900, langt tidligere end Roma i 1927.

Den udtalte regionalisme, der stadig kendetegner hele Italien, gør lokalderbyet endnu mere ophedet, da tilhængerne også opfatter opgørene som en kamp om retten til at repræsentere Rom i resten af landet.

Det romerske derby har været skueplads for flere udtalt racistiske og etniske udskejelser.

De værste af Lazios Ultras bruger ofte hagekors og fascistiske symboler på deres bannere, og lavpunktet blev nået i sæsonen 1998-99, da de traditionelt antisemitiske ”laziali” holdt et 50 meter banner op i Curva Nord, hvor man kunne læse: "Auschwitz er din by, ovnene er jeres huse". Farvede Romaspillere har også ofte været udsat for racistisk og krænkende adfærd fra modstandernes side. 

Romas tilhængere har dog heller ikke holdt sig tilbage for excesser i den samme boldgade. Officielt har klubberne taget afstand fra disse fans, og de udgør trods alt et, om end meget iøjnefaldende mindretal.

De store optøjer i foråret 2004:
Derbyet den 21. marts 2004, blev afblæst fire minutter inde i anden halvdel, ved stillingen 0-0, da et oprør brød ud på tribunerne og kampen blev stoppet. Urolighederne, herunder en bogstavelig fyrværkerikrig mellem de to klubbers fans, begyndte da et rygte spredtes om, at en dreng var blevet dræbt af en politibil lige uden for stadion. Denne historie eskalerede, da tre ledere af Romas Ultras gik ind på banen for at tale med Francesco Totti, Romas anfører. Disse ultras truede Totti med al landsens ulykker, hvis ikke han fik kampen afbrudt.

Inden Totti fik fat i dommeren stoppede denne kampen på ordre fra præsidenten for det italienske fodboldforbund, Adriano Galliani.

Efter kampen udbrød en langvarig kamp mellem fans og politiet. Tilskuerafsnit blev sat i brand og folk flygtede fra stadion. Mange blev anholdt og over 170 politifolk blev såret.Politiet måtte brugte tåregas, da mange fans fortsatte med at kaste fyrværkeri og sætte ild til biler og motorcykler uden for stadion.

Efterfølgende viste det sig, at rygtet om drengens død var falsk. Det menes, at det var hardcore ultrafans på begge sider der bevidst stod bag det falske rygte og som ønskede en konfrontation med politiet for at demonstrere deres indbyrdes magt og indflydelse.

Kampen blev spillet om den 28. marts og endte 1-1 uden at det kom til uroligheder.

Selv om man ikke interesserer sig en dyt for fodbold, så kan man ikke, hvis man er i Rom når disse kampe spilles, undgå at se og iagttage hurlumhejet, når en af de to klubber har vundet. Så drager larmende tilhængere af det vindende hold rundt i alskens transportmidler og gør alarmerende højlydt opmærksom på dagens triumf – og hvem der har håneretten.

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk