Til hovedsiden

Versione Italiana

Seværdigheder i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Santa Sabina – Titulus Santa Sabinae

Indviet til Santa Sabina, martyr fra det 2. årh. 

Beliggenhed:

Piazza Pietro d’Illiria 1  

Residerende titulærkardinal: 

Jozef Tomko, storkansler ved Urbaniana Universitet.

Kirkens historie:

Kirken opført 422 af en illyrisk præst ved navn Peter over den oprindelige titulus, hvor kvinden Sabina havde lidt martyrdøden i 114. 

Kirken blev restaureret i 8/ 9. årh.. I 1218 blev kirken overdraget til dominikanerne. 

Grundlæggeren af ordenen, San Dominicus boede i det tilhørende kloster, ligesom også Thomas Aquinas gjorde på et tidspunkt. 

Kirken fik en del tilføjelser under renæssancen og barokken, men disse blev fjernet igen i det 20. årh., så kirken igen fik sit oprindelige, rene og meget smukke udseende. 

Den originale frontdør fra ca. 450 i udskåret cedertræ kan ses i arkaden foran klosteret. 10 af de oprindelige 28 felter mangler, men de bevarede felter viser enestående udsnit af tidlig kristen kunst, bl.a. den første fremstilling af korsfæstelsen. 

Over for døren afslører et kik gennem et hul det appelsintræ der er avlet på det oprindelige træ, plantet af San Domenikus. 

Under et gitter i gulvet ses udgravningerne af ét af de oprindelige antikke titulus-huse. 

Kirkens indre fremtræder meget lys p.g.a. de store vinduer, der var fremherskende i tidlig og middelalderlig kristne bygninger. 

Mange romerske kirker har fået formindsket deres vinduer, da man anså det mindre lys som værende en forudsætning for ro og meditativ bøn. 

De oprindelige mosaikker i apsis og kor er gået tabt og er blevet erstattet af freskoer fra det 16. årh., sandsynligvis med de samme motiver som den oprindelige mosaik.

Kirkens smukke søjler er antikke og står helt efter bogen, nemlig den antikke Vitruvius om arkitektur: Højden på søjlerne er 9 ½ gang deres diameter og afstanden mellem søjlerne er 5 gange deres diameter. 

Restaureret cosmatisk kor, bispetrone og prædikestole er fra det 9. årh.. Askeonsdag celebrerer paven messen i Santa Sabina. 

Ved henvendelse om adgang til klostret er der kun adgang for mænd.

PK

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk