Til hovedsiden

Versione Italiana

Udenfor Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Sorrento

Sorrento med Vesuv

Da turiststrømmen sydpå tog fat i starten af 1950’erne og specielt efter at Tjæreborg og Spies kom på charterbanen, blev ”14 dage Rom-Sorrento” hurtigt et klassisk hit. 

Siden hen gik der nok lidt ”gammelfar og lillemor” i dette rejsearrangement, men i de senere år er denne kombination af storby- og mere afslappende solferie igen blevet populær – og med god grund. Rom-guide.dk anbefaler den også hermed.  

Marina Piccola

Sorrento har en historie der går tilbage til antikken, da under navnet Surrentum. Byen var en vigtig handelsby og nød på grund af sin smukke beliggenhed især i kejsertiden popularitet som sommerresidens for den romerske kejserfamilie og den landbesiddende overklasse. Ikke meget fra romertiden har overlevet tidens tand, men lige vest for Sorrento ved de såkaldte ”Bagni della Regina Giovanna” ligger ruinerne af en større romersk villa med en smuk søjlegård. Er man knapt så meget til de gamle romere, men mere til et nutidigt og friskt havbad, så er dette også stedet, hvor man fra de små lagune-klippeskær kan springe ud i krystalklart og på hovedspringsegnet dybt vand.  

Frem til 1700-tallet indgik Sorrento i magtspillet i Middelhavet med skiftende alliancer, og byen blev erobret flere gange af den magt der nu netop var den stærkeste i området, indtil Sorrento kom under kongedømmet Neapel og fra 1861 blev en del af det forenede Italien.

Fra samme tidspunkt begyndte Sorrento at få den status af berømt turist- og ferieby, som den har bevaret til i dag, da det engelske aristokrati fik øje på byen som behagelig sommerresidens efter at så kendte engelske digtere som Lord Byron, Keats og Walther Scott henrevet havde beskrevet byen og dens vidunderlige beliggenhed.

Selvom mange andre nationaliteter har opdaget kvaliteterne i og ved Sorrento, så er den stadigvæk en meget ”engelsk” by. Mere end 50 % af hotel-overnatningerne på de over 100 hoteller i området er engelske.

Det skal dog ikke hindre andre i at nyde denne charmerende by og dens gode beliggenhed, højt på et vulkansk plateau med stejle klippesider ned mod Napolibugten og den næsten teateragtige kulisse- udsigt mod Vesuv på den anden side af bugten.

Nedkørslen til Marina Piccola

Sorrento er endestation for Circumvesuviana-toglinien fra Napoli. Denne toglinie har stop undervejs både ved Pompeji og Herculaneum. Der er også fra havnen i Sorrento, Marina Piccola, gode bådforbindelser til Napoli, Ischia, Capri, Positano og Amalfi. 

De to sidste byer kan også nås med gode busforbindelser fra Sorrento. Dog kan trafiktætheden ofte nærme sig det skinbarlige kaos på den meget smukke men smalle kystvej.

Sorrento er i dag storproducent af sydfrugter, og især Sorrento-citronerne er med rette berømte. Overalt omkring byen ses de karakteristiske citronlunde i terrasser, og alle kvadratisk overdækket af grønne net eller bambusmåtter. 

Dette gøres for at beskytte træerne mod haglstorme i det tidlige forår og senere for at beskytte træerne mod for meget sol og varme, så man får den langsomme modning der giver de bedste og mest velsmagende frugter. 

Besøger man Sorrento i marts/ april bedøves man næsten af den vidunderlige duft, når citron- træerne blomstrer. Og inden for de senere år er den lokale citronlikør, Limoncello, blevet et hit over hele verdenen (se opskrift i linkfortegnelsen).

Marina del Cantone

Vil man gerne have en ekstra god dag på den naturlige strand i området, så er de bedste steder Marina del Puolo, 3 km. vest for Sorrento i retning mod Massa Lubrense, og især anbefales Marina del Cantone, der ligger eventyragtig smukt i halvmåneformet lagune på sydspidsen af Sorrentohalvøen. 

Her har man også mulighed for at nyde en overordentlig god frokost, for både Ristorante Quattro Passi og Taverna del Capitano har en stjerne i Michelin-guiden. 

Er dette ikke nok, så kan man i byen S. Agata sui due Golfi, midtvejs mellem Sorrento og Marina del Cantone, nyde en 2-stjernet Michelin middag på Ristorante Don Alfonso 1890.

Santa Maria del Carmine

Piazza Tasso 

Byens midtpunkt og centrale plads. Den er navngivet efter byens berømthed fra 1500’tallet, digteren Torquato Tasso. 

Herfra udgår byens centrale gade, Corso Italia, i østlig og vestlig retning, og herfra går pendulbusser stejlt ned til Marina Piccola med sejlmulighederne til og fra Sorrento. 

Omkring pladsen ligger en del gode cafeer samt butikker med en bedre og dyrere kvalitet i vareudvalget, end det man finder i de mere turistede dele af byen. 

Bryllup i Santa Maria del Carmine

På højre side af pladsen i et lille indhak ses kirken Santa Maria del Carmine, Sorrentos ældste kirke med en historie tilbage til det 3. årh. 

Det får man ikke meget syn for, da kirken i dag er iklædt en pyntet barok klædedragt. Meget populær som bryllupskirke.

Museo Correale di Terranova

Museo Correale di Terranova

Sorrentos bymuseum og beliggende i den meget smukke Villa Correale, der ligger omgivet af en meget smuk have med citrustræer og vidunderudsigt over havet. 

Villaen og samlingen stammer fra største- parten af en testamentarisk gave fra Terranova- greverne Alfredo og Pompeo Correales kunstsamling. 

Samlingen omfatter bl.a. en flot antik skulptursamling, et meget interessant udvalg af malerier fra Sorrento i 1800’tallet samt en møbelsamling udstyret med fantastisk smukke og håndværksmæssigt unikke intarsia-indlæg.

Åbent 9 – 14, tirsdag lukket.  

Domkirken  

Flot 3-skibet med basilika med meget fine 1700-tals billeder på væggene i sideskibene.

Derudover er det især fantastisk flot udskårne korstole der til fulde lever op til Sorrentos ry som hjemsted for kunstnerisk højt udviklet træskærerarbejde. 

En bispestol i marmor stammer fra 1500’tallet. Kirkens kampanile er interessant, da den som base har 4 antikke søjler. 

Lige bag kirken går gyden, Via Sersale, under en romersk marmorbue og gennembryder bymuren, der er meget velbevaret og som stammer fra 1500’tallet.  

Domkirken i Sorrento

Via San Cesareo - den romerske bydel

Den romerske bydel  

Beliggende nordvest for Piazza Tasso og kaldet således, fordi bydelen med sine mange snævre og krydsende gader har oprindelse helt tilbage til romertiden. 

Her skal man se sig for, for den ene turistfælde inden for både cafeer, restauranter og souvenirbutikker, hvor alt er ”cheaper than spaghetti” ligger side om side med ditto steder af rigtig god kvalitet.  Men fuld af atmosfære er kvarteret.  

Sedile Dominova

Sedile Dominova

Sedile Dominova  

Fantastisk flot loggia-bygning fra 1400’tallet med smuk kuppel belagt med gule og grønne keramikfliser. Her samledes tidligere det lokale aristokrati under loggiaens skygge for at rådslå – i dag er her lokal mandeklub, hvor der bedrives kortens-spil ved mange små borde under lystig mandesnak.   

San Francesco kirken og klostret  

San Francesco klostergarden

San Francesco klostergarden

Kirken er fra ca. 1550 og meget populær som bryllupskirke for engelske turister. 

Meget smuk klostergård, der nu i den firkantede søjlegang rummer en permanent kunstudstilling med malerier af meget vekslende kvalitet.

Klosterhaven i midten bliver i sommerhalvåret brugt til koncerter, der til gengæld altid er af fin kvalitet. Klostret stammer i sin grundkonstruktion helt tilbage fra 1200’tallet. 

Fra balustraden udenfor er der en meget flot udsigt over byen og havet, og her findes både trappe og elevator ned til flere gode badeanstalter, dog kun med adgang mod entré, men stranden og badebroerne er udmærket udstyrede og caferestauranterne af en rimelig kvalitet.  

Marina Grande

Marina Grande  

Med typisk italiensk inkonsekvens hedder den store havn i Sorrento Marina Piccola, medens den oprindelige og lille fiskerhavn hedder Marina Grande. 

De springer vi op og hopper ned på og traver fra balustraden ad de smukke blomstersmykkede gader ned til Sorrentos oprindelige og stadig fungerende lille fiskerihavn. 

Her har turistpræget og de mange hoteller taget en god bid af den oprindelige og genuine atmosfære, men stedet er stadig et besøg værd, når fiskerbådene kommer ind med deres fangster af især sværdfisk.

Og med eller uden et forfriskende havbad på den lille badeanstalt ud for havnen, kan man nyde en glimrende frokost udendørs under skyggefulde bambusmåtter hos Trattoria Emilia til endog meget rimelige penge. 

Og hvis man vil sit eget vel skal man her spise fisk og skaldyr og drikke kølig hvidvin til, for det fås ikke bedre til pengene end her.  

Har du fået lyst til et ophold i Sorrento, så har vi her et link til et pragtfuldt hotel til rimelig pris.

PK

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk