Til hovedsiden

Versione Italiana

Seværdigheder i Rom 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Palazzo Nuovo

Kaldes også Palazzo del Museo Capitolino. Paladset er oprindeligt tegnet af Michelangelo som en parallel-bygning til Pallazzo dei Conservatori på den modsatte side af Campidoglio-pladsen.

Byggeriet startede i 1603 og stod først færdigt 50 år senere, hvor Carlo Rainaldi havde foretaget en del ændringer, men bevarede den originale facade der matcher søster-palazzoet. 

I grundniveau ses en åben loggia, hvor parvise joniske søjler bærer loggiaen omkring en gennemgående korintisk pilastersøjle der binder facaden sammen op til balustraden, hvor statuer af antikke skikkelser afbryder marmor-rækværket i flugt med pilastersøjlerne. 

Store vinduer med overlæggere flugter med åbningerne i loggiaen. Ren renæssance bygningskunst med harmoni, parallelitet og flugtede linieføringer.

I gården bemærkes fontænen af Giacomo delle Porta med Marforio. 

Denne antikke figur er flyttet hertil fra Via del Campidoglio, og er én af de berømte ”talende” statuer, hvor romerne over for øvrigheden gav deres ubesmykkede kommentar om dette eller hint. Til højre bag en beskyttende glasfacade står den originale rytterstatue af kejser Marcus Aurelius (se omtale under Piazza del Campidoglio).

1734 åbnede pave Clemens XII palazzoet som museum for den helt enestående kunstsamling fra antikken. Hér skal kun nævnes de mest betydelige fund: I sal 1 ses den berømte statue af ”Den døende Galler”, fundet i Sallusts Haver på Monte Pincio samt Hadrians elsker Antinous. I sal 2 Hadrian i skikkelse af guden Mars samt flere fine statuer og fund fra hans villa i Tivoli. I sal 4, kaldet filosoffernes hal, ses buster af en række græske videnskabsmænd og filosoffer, hvoraf den mest kendte er Sokrates, desuden finder man Homer og Cicero i flere udgaver. Derudover buste af Marcellus, bygherren bag det nærliggende Marcellus-Teater. Sal 5 rummer 65 buster af romerske kejsere, bl.a. en ung Augustus, hans kone Livia og en ung flavisk pige med en usædvanlig smuk frisure. Berømte er også busterne af Caligula og Nero, depraverede unge herrer.

I den ottekantede sal i hjørnet ses den berømte ”Capitolinske Venus, omgivet af kopier af meget smukke antikke freskoer. I sal 8 finder man ”due-mosaikken”, duer der drikker af en gylden skål, også fundet i Hadrians villa og efterlignet i utallige kunstneriske versioner siden hen. Endelig skal nævnes i sal 35 ”Drukken gammel Kvinde” der rækker begærligt ud efter en overordentlig stor ”bamse” i form af en terracotta-krukke.

Entré til museet gælder også for museerne overfor i Palazzo dei Conservatori.

PK

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Efter disse link er der henvisning til nogle af de overordnede emner på Rom-guide.dk og sidst på listen kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og til vort omfattende index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk