Til hovedsiden

Versione Italiana

De Romerske Rioni 

Rom-guide.dk er Danmarks store internetportal til Rom. Her kan du finde hoteller, lejligheder og andre overnatningstilbud, omtale af byens seværdigheder og mange praktiske oplysninger til brug for den kommende rejse.

Rione 3 - Colonna.

Colonna betyder søjle, og der er da også en søjle i rionens våben, men det er ikke den søjle, der står på Piazza Colonna, som det ellers ville være nærliggende at tro. 

Nej, navnet har rionen fået efter Colonnaslægten, der i sit bomærke har en søjle, der stod på markedspladsen i den lille by Colonna nær Palestrina, hvorfra familien stammer.

Colonna har Piazza Colonna som sit centrum. 

Denne plads har altid været et af Roms store samlingspunkter, og det var bl.a. her man mødtes ved kongerigets oprettelse i 1870, ved indførelsen af demokratiet og når der efterfølgende var valg til Deputeretkammeret. 

Men pladsen har også gennem tiden været center for sortbørshandel og  samlingspunkt for fristende tilbud om billig valuta, der venligt blev leveret i falske sedler, ligesom mange har haft uheldige oplevelser med lommetyve på pladsen, mens de beundrede Marcus Aurelius-søjlen.  

På grund af det lidt blakkede ry opstod der talemåden "Chi si ferma qui è perduto" - den der standser her er fortabt!

I dag er der hverken sortbørshandel og billig valuta at hente på Piazza Colonna. Man kan købe sig en fodboldtrøje i den veludstyrede Roma-butik - og ellers begive sig ud på Via del Corso, hvis man vil handle.

Der findes en stadfæstelse fra år 962, hvor pave Giovanni XII bekræfter en koncession til klostret S. Silvestro in Capite, hvorefter munkene kunne tage entre fra pilgrimme, der havde lyst til at bestige Marcus Aurelius-søjlen og nyde udsigten over middelalderens Rom.

Munkene fra S. Silvestro in Capite var i øvrigt ikke de første der nærede sig ved turister i Rom. Allerede i år 193 byggede en frigivet slave ved navn Adrastus sig en lille hytte for foden af søjlen, hvorfra han opkrævede entre. Ved en udgravning på pladsen i 1777 fandt man de 2 marmortavler, som Adrastus havde haft stående med oplysning om entrepriser til søjlen, som blev omtalt som Antonino-søjlen.

På Piazza Colonna finder man også Jacobo della Porta's vandkunst fra 1575, som i dag syntes lidt forladt på kanten til den trafikerede Via del Corso.

Sjovt er det at tænke på, at der her - blot tilbage i klunketiden sad et distingveret publikum omkring caféborde og hilste andægtigt på dronning Margherita, når hun passerede i sin landauer.

Jo, Rom var blevet forvandlet fra en provinsiel paveby til en fin storby - en hovedstad, hvor man iværksatte initiativer for at kunne måle sig med Europas andre storstæder. 

Og netop her på Piazza Colonna tændte man nytårsaften 1854 de første elektriske buelamper i Rom, hvilket man godt kan forstå må have været lidt af en epoke, når man tænker på, hvilket buldrende mørke, der må have været, når natten sænkede sig over de snævre gader i den gamle bydel, hvor man kun havde haft flakkende olielamper, der brændte fra de mange små tabernakler og madonnabilleder.

Smukt, men utrygt må det have været at færdes i Colonna's små stræder, når mørket havde sænket sig, hvilket man godt kan filosofere over, når man i dag ser alle lavenergipærerne og reklameskiltene i kvarterets butikker og spisesteder.

Klik her for at læse mere om bogen

Læs mere om de romerske rioni i bogen:

PÅ EVENTYR I DE ROMERSKE RIONI

Historier, legender, 14 slentreture med mere end 200 seværdigheder og 30 hemmelige adresser på gode spisesteder.

Teksten på denne side er hentet fra bogen om de romerske rioni af Helge Kamp.

Har du lyst til at læse mere om de romerske bydele og deres kendte og mindre kendte seværdigheder kan du købe bogen via Rom-guide.dk. 

Klik på billedet for at læse mere om bogen.

Find rundt på Rom-guide.dk

Ude til højre på siden finder du en linkfortegnelse med emner indenfor den kategori denne side omhandler. Nederst kan du finde link, der fører dig tilbage til "hovedsiden" og et link til vort store index, hvor alle sider på Rom-guide.dk er nævnt.

Skulle du ved brug af Rom-guide.dk finde uvirksomme link, bliver vi meget glade, hvis du skriver til os.

Rom-guide.dk